
De grens als geschenk aan mijzelf
Ervaring van Marjo
Ik ben opgegroeid met het gegeven dat je eerst voor een ander moet zorgen en daarna voor jezelf.
En als je fouten maakte, je als mislukkeling werd bestempeld.
Toen ik in 1981 mijn toenmalige aanstaande echtgenoot leerde kennen, en verkering kreeg, deed ik alles om hem maar niet kwijt te raken. Zo zei ik overal ja en amen op, want ik was bang als ik een eigen mening zou hebben hij weg zou gaan.
Op het moment dat mijn toenmalige aanstaande echtgenoot me vroeg om te trouwen, omdat hij op dat moment vanuit militaire dienst 6 weken verlof had, durfde ik dus geen nee te zeggen, zo’n beetje tegelijkertijd overleed mijn vader, en ik dacht ik ben mijn vader kwijt, en als ik niet in stem om te trouwen, ben ik mijn vriend ook nog kwijt.
Verder was het destijds zo dat het een schande was als men samen wilde gaan wonen, dat werd als hokken gezien. En dit werd door het geloof in het gezin van mijn aanstaande echtgenoot en vanuit bij mij thuis ook nog eens versterkt.
Zo zijn we dus in 1986 getrouwd.
Voor m’n gevoel ging het allemaal veel te snel.
Want alles gebeurde in een sneltreinvaart.
Trouwen tijdens een rouwperiode.
Vreugde en verdriet door elkaar heen verweven.
Daarnaast mijn moeder, die zich door mij in de steek gelaten voelde.
Dat maakte dat ik me schuldig voelde.
Dus probeerde ik door na de uitvaart er voor haar te zijn, dat schuldgevoel weg te poetsen.
Maar ja dat schuldgevoel knaagde nogal.
Ik denk achteraf dat het schuldgevoel voortkwam doordat ik geen uitstel van het huwelijk had voorgesteld.
Zo ontstond een afhankelijkheidsrelatie, waarin ik voor mijn gevoel altijd eerst mijn echtgenoot heb laten voorgaan, en ik erachter aan hobbelde.
Ik denk dat daarom in de tijd dat mijn echtgenoot de stress van het werk mee naar huis nam, ik me nog meer gesterkt voelde om de vrede in huis te bewaren, dus ging ik alles proberen te sussen, want ik wilde voorkomen dat er een toename van geschreeuw en het gooien met spullen plaats vond.
Want de dreiging, als er iets niet goed zoals financieel zou zijn de hel dan los zou zijn, deed ertoe bijdragen dat ik extra lief wilde zijn in de hoop dat de hel op de achtergrond verdween.
Maar dat was niet het geval.
De dreiging van dat er plots weer wat door de ruimte werd gegooid of geschreeuwd hing als een donkere wolk boven me, wat me deed bibberen en beven.
Dus dacht ik laat ik thuis ervoor zorgen dat alles perfect is, want het zal wel normaal zijn als het niet perfect is, dat er eens iets door het huis vliegt en er geschreeuwd wordt.
Doordat op een gegeven moment er rust op het werk kwam, bleef het thuis ook rustig. Zo besloten we ondanks dat ik problemen met mijn knie had, om aan gezinsuitbreiding te gaan denken.
Wonder boven wonder heb ik tijdens de zwangerschap geen last van de knie gehad.
Ik beviel van een zoon.
De eerste jaren met onze zoon waren ronduit geweldig.
We hadden door het werk van mijn man zelfs de mogelijkheid om naar China op vakantie te gaan.
Tot op het moment dat onze zoon in de puberteit terecht kwam.
Op dat moment waren de verschillen tussen mij en mijn echtgenoot behoorlijk zichtbaar.
We kwamen daardoor niet op een lijn als het om de opvoeding van onze zoon ging.
Hij voelde mij door zijn autisme niet aan.
En ik durfde me niet te uiten, uit angst voor geweld, zoals dat er geschreeuwd werd en met spullen werd gegooid.
De situatie tussen mij en mijn echtgenoot verslechterde in grote mate.
Waardoor ik in 2015, doordat ik niet eerlijk over de financiële situatie durfde te zijn, met 2 loop krukken in een Blijf van mijn Lijf Huis belande.
Maar voor ik in Blijf van mijn Lijf terecht kwam had ik de nodige twijfel of het wel de juiste beslissing zou zijn.
Eenmaal daar aangekomen had ik zoiets van, is het voor mij ooit mogelijk om een normaal leven zonder geweld te hebben? Want de eerste dagen In Blijf voelde het voor mij alsof ik in een grote zwarte tunnel zat waar geen licht door kwam.
Na een week begon ik me voor het eerst in mijn leven in het bijzijn van de vrouwen als een grote familie thuis te voelen, ik voelde ik ben niet de enige die geweld heeft meegemaakt.
De vrouwen vergaderingen gaven me de nodige hoop om een weg naar een nieuw begin te maken, want ik leerde veel van de andere vrouwen.
Ook heb ik veel steun aan de hulpverlening in Blijf gehad.
Voor het eerst werd er met me gedacht over wat ik nodig had en niet voor mij.
In Blijf van mijn Lijf kreeg ik voor het eerst de vraag: Wat wil Marjo?
Ik moet eerlijk zeggen, ik vond dat toen ik dat voor het eerst hoorde een vreemde vraag, immers mijn leven had tot die tijd altijd in het teken van anderen gestaan.
Deze vraag heeft me geleerd om kritisch naar mezelf te leren kijken over wat ik wil.
Deze vraag is helpend geweest, om een nieuw begin mogelijk te maken.
Ik denk als je het over veerkracht hebt, ik bij mezelf heb ontdekt dat ik op mezelf heb leren terugveren op het moment dat ik weer in staat was om iets leuks voor mezelf te doen, en dat was creatief bezig zijn met de kleuren die ik bij Mandala kon toepassen, waar ik de nodige kracht uit kon putten.
Op deze manier kon ik herstellen van een hele zware periode.
De moeilijke beslissing om naar Blijf van mijn Lijf te gaan is achteraf de allerbeste beslissing geweest.
Hierdoor is uiteindelijk de verstandhouding met mijn ex-partner waarvan ik in november 2016 ben gescheiden ook aanzienlijk verbeterd.
En hoe komt dat?
Door zaken waar ikzelf invloed op heb bij mezelf te houden, en zaken waar een ander invloed op heeft bij de ander te laten.
Ook leerde ik dat ik niet meer bang hoefde te zijn om mijn eigen mening te uiten, en dat niet alles perfect hoeft te zijn, dat fouten maken mag, en zelfs nodig is om vooruit te komen.
Datzelfde geldt ook voor eerlijk durven zijn als het om moeilijke boodschappen gaat.
Dit heb ik bij de training Uit de Schaduw van de Ander geleerd.
En mijn expartner heeft dat wat ik geleerd heb zich ook stap voor stap eigen weten te maken als het gaat om de onderlinge communicatie tussen ons. Wat ik bedoel is bij tegenslagen en boosheid wordt er door iets te doen voor jezelf waar je rustig van wordt gekozen, om op een later moment het gesprek op een rustig moment opnieuw op te kunnen pakken.
Wat me geroerd heeft is dat hij op een gegeven moment zei: dat je door mij in een Blijf van mijn Lijf huis terecht bent gekomen, had nooit mogen gebeuren, dat spijt me.
Het patroon omdraaien van eerst de ander en dan ik, naar eerst ik en dan de ander was echt niet gemakkelijk voor mij.
Maar daardoor heb ik pas geleerd wat echt gelukkig zijn is, en dat is houden van mezelf en gelukkig zijn met mezelf zonder toestemming van anderen nodig denken te hebben om te mogen zijn wie ik wil zijn.
En mocht ik nog eens tegen de muur op lopen dat ik te lief voor de ander ben, stel ik mezelf de vraag, is dit wat ik wil?
Of is dit wat de ander wil?
Zo blijf ik dicht bij mezelf en ga ik niet meer de grens over.
Geschreven door Marjo