Even voorstellen

Hallo, ik ben Roel

Mijn naam is Roel, 50 jaar en afkomstig uit het Noorden van Limburg. Als ervaringsdeskundige draag ik graag mijn steentje bij aan het geweldige en belangrijke werk dat Helse liefde doet. Dat doe ik middels een stuk preventie, maar ik ben ook graag een luisterend oor voor anderen die te maken hebben gehad met deze problematiek, en dan zeker mannen.

Want ja, ook mannen kunnen slachtoffer worden van seksueel geweld, intimidatie en misbruik. Ze blijven nog te vaak onder de radar door gevoelens van schaamte en schuld.

Ik heb 20 jaar een relatie gehad die op vele vlakken ongezond was. Mijn vriend manipuleerde mij, dreef mij steeds een stapje verder totdat ik dingen deed die ik eigenlijk niet wilde. Hij wist precies hoe hij mij zover kon krijgen. Dat ging niet van de ene dag op de andere; achteraf gezien heeft hij het sluw aangepakt. En ik? Ik dacht dat het erbij hoorde in een relatie. Ik had geen vergelijk. Dacht dat het geven en nemen was. Mijn onzekere en gevoelige ik werden constant aangesproken. En uiteindelijk kwam het onder andere tot seksuele handelingen met anderen. Trio’s of het bed delen met iemand anders terwijl mijn vriend stiekem toekeek. Ik vond het vreselijk. Maar omdat mijn lichaam wel reageerde op de prikkels zei mijn vriend triomfantelijk ‘Zie je wel, je vond het wel lekker. Je moet er gewoon aan wennen.’  Ik snapte er niks van. En dus sloot ik me telkens als dit gebeurde helemaal af. Mijn lijf lag wel op bed, maar mijn hoofd op het nachtkastje…

Na 20 jaar was het genoeg geweest en verbrak ik de relatie. Eindelijk! Het voelde als een bevrijding. Maar mijn ex bleef me bellen en appen. Of ik wel wist wat ik hem aan deed… Ik heb alle contact verbroken, hem overal op geblokkeerd, mijn familie en vrienden gevraagd hetzelfde te doen. Begin 2020 werd hij vermoord… een uit de hand gelopen sexdate. Daarna ben ik naar een psycholoog gegaan en werd me pas echt duidelijk wat hij me allemaal had aangedaan. Datgene wat ik erg genoeg ’normaal’ was gaan vinden bleek dat totaal niet te zijn. Ik was een marionet van hem geworden. Die spiegel die de psycholoog me voorhield was een openbaring. Het was niet mijn eigen schuld geweest. Na een paar sessies EMDR was ik vooral heel erg kwaad over wat me was aangedaan. En ik wist ook meteen dat ik anderen mijn verhaal wilden vertellen. Want ik had nog nooit gehoord van andere mannen die dit hadden meegemaakt. 

Ik hoop van harte dat ik mensen met mijn verhaal en ervaring kan helpen. Dat ik je kan laten inzien dat je jouw ’true colors’ nooit door iemand anders moet laten uitgummen.